پروفیل ساختمانی چیست؟

در صنعت ساخت و ساز، مصالح مختلفی به کار می رود که هر کدام دارای ویژگی خاص و جنس­ متفاوت می‏باشند. یکی ازپرکاربردترین مصالح ساختمانی، انواع مصالح فلزی از قبیل پروفیل­های ساختمانی فولادی هستند. پروفیل­های فولادی دارای مقاطع ثابت در طول معین هستند که به منظور بهبود کیفیت و سرعت در صنایع مختلف به ویژه در پروژه­های عمرانی و ساختمان سازی استفاده می­شوند.

تاریخچه پروفیل:

تاریخچه پروفیل­های فولادی به سال 1890 بر میگردد، زمانی که مهندسین در اسکاتلند به منظور احداث پلی به طول 521 متر از ورق­های رولی که به هم پرچ شده بودند استفاده کردند. حدود دو دهه بعد برادران مانسمن روی این رول­های ورقی، سوراخ ­هایی مورب ایجاد کردند تا اتصال قطعات و سازه‏ها آسان‏تر انجام شود و اقدام به تولید گسترده این پروفیل­ها نمودند. این فرآیند بهینه سازی توسط مهندسین مختلف ادامه داشت تا در جنگ جهانی دوم که صنعت جوشکاری رشد چشمگیری پیدا کرد. در دوره جنگ جهانی دوم، تولیدکنندگان با استفاده از جوش یکپارچه موفق شدند تا مقاطع تو خالی با ضخامت کمتر و بدون درز جوش تولید کنند.

بعد ازاتمام جنگ جهانی دوم، مولر دستگاهی اختراع کرد که با استفاده از آن به راحتی برش­های دایره­ای و مستطیلی شکل روی پروفیل­ها زده می‏شد. درطی این سال­ها و اقدامات انجام شده، تولید مقاطع فولادی به طور قابل ملاحظه­ای توسعه یافت.

 

انواع پروفیل فولادی:

عموما پروفیل­ها با توجه به شکل ظاهری، میزان باربری، روش تولید، فرایند تولید و جنس به انواع مختلف دسته‏بندی می‏شوند.  
با توجه به شکل ظاهری پروفیل‏ها به دو دسته مقاطع توخالی باز و بسته تقسیم می­شوند که هرکدام سطح مقطع‏های متنوع و ویژگی­های خاص خود را دارند.

پروفیل­های بسته:

پروفیل­های بسته یا همان قوطی پروفیل­ها با سطح مقطع تو خالی مربع، مستطیل و دایره هستند که عموما با نام پروفیل شناخته می­شوند. مقاطع کوچک پروفیل­های بسته در ساخت نرده، درب‌وپنجره، راه پله، پایه میز و صندلی، حصار کشی و … کاربرد دارند. مقاطع بزرگ آن­ها نیز اغلب در ستون ساختمان‌ها و به طور کلی در جایی که به مقاومت بالا نیاز است استفاده می­شوند.

پروفیل­های باز:

پروفیل‏های باز دارای سطح مقطع مربع یا مستطیل کامل نبوده و عموما یک یا چند وجه آنها باز می‏باشد. با توجه به نیاز مصرف کنندگان در ساخت مواردی مثل ناودانی، تیرآهن، نبشی، پروفیل‏های پانچ‏شده، تسمه میلگرد، چهارپهلو و... پروفیل های مقطع باز وارد بازار شدند که شرکت وستادژ آسیا نیز در زمینه تولید این محصولات فعالیت می‏کند. دلیل دیگر تولید این پروفیل‏ها امکان نصب راحت‏تر آنها بود. این محصولات اغلب با نام خودشان در بازار خرید و فروش می‌شوند و مصارف بسیار زیادی دارند. شکل مقطع قوطی پروفیل‌ باز شبیه یکی از حروف Z، T، U، C، G است. از مزایای اصلی استفاده از پروفیل‌های باز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت نصب آسان
  • استحکام بالا
  • وزن کم و سبک
  • هزینه کم و مقرون‌به‌صرفه

دسته بندی دیگر پروفیل‏ها براساس میزان باربری می‏باشد که به دو دسته پروفیل‏های سبک و سنگین تقسیم می‏شوند.
پروفیل های نوع سبک با استفاده از ورق سرد (روغنی) و نوع سنگین از ورق سیاه تولید می­گردد. همچنین نوع سبک به محصولاتی با ضخامت کمتر از 1.5 و نوع سنگین به ضخامت­های بیشتر از 1.5 اطلاق می­شود. از لحاظ کاربرد نیز نوع سنگین معمولا در مواردی که نیاز به تحمل نیروی زیادی می­باشد مورد استفاده قرار می­گیرد. از لحاظ قیمت نیز قیمت پروفیل سبک بیشتر بوده ولی در نهایت به دلیل اینکه قیمت بر واحد وزن محاسبه می­گردد قیمت این محصول نسبت به نوع سنگین کمتر می­باشد.

پروفیل‏ها براساس روش­های تولید نیز به چند دسته تقسیم می‏شوند. قوطی و پروفیل را می­توان به دو روش مستقیم و غیر مستقیم تولید کرد. همچنین روش تولید به امکانات دستگاه­ها بستگی دارد و متناسب با امکانات دستگاه متنوع خواهد بود.

روش تولید مستقیم:

در روش مستقیم, ابتدا با خم کردن ورق، زوایا و شکل­های مورد نظر اعمال می­شود. سپس لبه­های ورق به صورت دو به دو به هم جوش داده می­شوند تا سطح مقطع دلخواه شکل بگیرد. در نهایت پروفیل توسط اره اتومات برش داده می­شود تا برای مراحل بعدی بسته بندی و نصب مشخصات آماده شود.

 

روش تولید غیر مستقیم:

در تولید غیرمستقیم قوطی پروفیل ابتدا ورق فولادی به یکی از سه روش شکل‌دهی لبه‌ای، شکل‌دهی مرکزی و شکل‌دهی از طریق شعاع ورق به لوله تبدیل می‌شود. سپس لوله تغییر شکل داده و به شکل مقطع مد نظر درمی­آید.
در این روش با تولید لوله اولیه و با تعویض چندین قالب در قسمت سایزینگ می‌توانیم چندین نوع پروفیل به مقاطع مختلف تولید کنیم. این روش نسبت به روش تولید مستقیم پروفیل در خط جوش، انحنای سطحی و اندازه اضلاع، دقت پایین‌تری دارد.

 

انواع پروفیل ساختمانی بر اساس فرآیند تولید:

در حال حاضر روش‌های متنوعی وجود دارد که می‌توان پروفیل­هایی با مزیت­های متفاوتی تولید کرد. یکی از روش‏های تولید پروفیل استفاده از دستگاه نورد می‏باشد. در روش نورد با استفاده از دو غلطک، عملیات شکل‏دهی ورق‏های فلزی طی یک فرایند تدریجی انجام می‏شود. نورد به دو صورت گرم و سرد انجام می‏شود که هر کدام ویژگی‌ها و مزیت‏های خاص خود را دارند. تولید پروفیل می‌تواند در دماهای بالا (نورد گرم) و یا در دمای اتاق (نورد سرد) انجام شود. دما در نتیجه تولید نقش بسزایی دارد. از هر دو روش نورد گرم و سرد می‌توان برای تولید پروفیل‌هایی از جنس فولاد معمولی یا ضد زنگ استفاده کرد، با این حال محصول نهایی هر کدام خواص متفاوتی دارند.

 

پروفیل نورد گرم:

عموما از این روش برای تولید انبوه استفاده می­شود. مقاطع توخالی تولید شده در این روش، در دمای هوای بالاتر از 1800 درجه فارنهایت به شدت تحت حرارت قرار گرفته و پایه­های غلطکی با حرکت بر روی آن­ها باعث تغییر شکل ورق­های فولادی می­شوند. همچنین به دلیل درجه حرارت بالا در پروفیل­ها ویژگی مقاومت در برابر خوردگی افزایش می­یابد و نگهداری آن­ها در هوای آزاد محدودیتی نخواهد داشت.

پروفیل‌ نورد سرد:

نورد سرد مشابه با نورد گرم بوده با این تفاوت که فرایند در دمای اتاق انجام می‏شود. تولید مقاطع توخالی به روش نورد سرد به این صورت است که ورق فولادی در دمای هوای معمولی اتاق تحت فشار پایه­های غلطکی قرار گرفته و تغییر شکل می­یابد. نتیجه استفاده از این روش تولید سطوح با دقت عالی و قطعات با استحکام بالاست. دقت شکل­ها و مقاطع تولیدی در این روش بسیار بالا است. پروفیل­های تولید شده با روش نورد سرد برای ساخت چرخدنده و بسیاری از نیاز­های صنعتی مناسب هستند و برای کارهای سبک ساختمانی نظیر ناودانی، چهارچوب درب­های ساختمانی و... قابل استفاده هستند. 

به طور کلی پروفیل­های تولید شده در دو روش نورد گرم و سرد از نظر شکل­ظاهری مشابه بوده اما از نظر کیفیت و دقت سطوح و همچنین شکل­پذیری با هم تفاوت­هایی خواهند داشت.

پروفیل مرکب: این نوع محصولات از ترکیب دو نوع پروفیل نورد سرد و پروفیل نورد گرم به وجود می­آید.

 

 

انواع پروفیل­های فلزی به تفکیک جنس:

1-پروفیل‌ فولادی

پروفیل‌های فولادی از گذشته تاکنون در صنعت ساختمان جایگاه ویژه و مهمی داشته و امروزه نیز با وجود عرضه مصالح جدیدتر در بازار کماکان از اصلی‌ترین مصالح ساختمانی هستند. اگرچه برخی از کاربردهای آن‌ها مانند ساخت در و پنجره، میز و صندلی و . . . به دلیل توسعه‌ی مصالح نوین استفاده محدودتری نسبت به گذشته دارند.

 

2-پروفیل‌ گالوانیزه

گالوانیزه کردن یک پروفیل یعنی اضافه کردن یک لایه پوشش از فلز روی بر روی سطح پروفیل که این کار مانع زنگ­ زدن در هوای مرطوب می‌شود. این نوع پروفیل به دلیل ظاهر مناسب و زیبا و مقاومت بالا در برابر خوردگی و داشتن قابلیت به کارگیری درپوش‌های پلاستیکی برای مقطع پروفیل، به منظور استفاده در فضای بیرونی و نواحی با رطوبت بالا و همچنین فضاهای باز مانند پارکینگ که در دید عموم قرار دارد، استفاده می­شود.

۳-پروفیل استیل

این نوع پروفیل­ها از فولاد ضد زنگ ساخته شده و در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند. و همچنین دارای ظاهری زیباتر از دیگر پروفیل­ها هستند به همین دلیل علاوه بر محیط مرطوب در ساخت وسایل دکوری نیز استفاده می شوند

پروفیل­های استیل، گرید­های مختلفی دارند از جمله پروفیل استیل 304 ، 316 ، 309 ، 321 ، 420 و ... که پرکاربرد­ترین آن­ها ، گرید 304 و 316 است.

پروفیل استیل 304 : این نوع پروفیل چون از قابلیت مقاومت در برابر خوردگی برخودار است در محیط هایی که در معرض خوردگی متوسط هستند استفاده می­شود. مقاومت حرارتی این پروفیل به صورت متناوب تا 870 درجه سانتی گراد و به صورت مداوم تا 925 درجه سانتی گراد است. به دلیل ویژگی­هایی که دارد به راحتی در زمینه­های صنعتی، حمل و نقل و معماری شکل میگیرد. قابلیت جوشکاری به دو روش مقاومتی و ذوبی از دیگر ویژگی این نوع پروفیل­ها است.

پروفیل استیل 316 : این نوع پروفیل­ها در محیط­هایی نظیر صنایع دارویی و صنایع غذایی که خوردگی بالا می­باشد، کاربرد دارند. برای شرایط جوی بد مناسب هستند و در برابر مواد شیمیایی مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند و همچنین پایداری مناسبی در برابر موادی مانند آهک ، ملات، چسب کاشی و مواد تمیزکننده دارند.

مقاومت و استحکام این نوع پروفیل در برابر آب­های شور و کلردار بالاست. به دلیل خواص و ویژگی های ذکر شده این نوع استیل همواره مورد تقاضا بوده است.

4-پروفیل‌های آلومینیومی

 شکل‌پذیری، مقاومت در برابر خوردگی، زیبایی و سبک بودن و در عین حال داشتن مقاومت از ویژگی‌هایی است که سبب شده است تا پروفیل آلومینیومی به یکی از پرکاربردترین ها در صنعت ساختمان و دیگر صنعت‌ها تبدیل شود. همچنین استفاده از این نوع پروفیل به عنوان در و پنجره، از اتلاف انرژی جلوگیری می­کند.

 

موارد کاربرد پروفیل­های ساختمانی:

 پروفیل­ها با توجه به جنس فلزی‏شان و به دلیل برخورداری از استحکام کششی بالا، به منظور تقویت سازه­های بتنی و اجزای متصل به آن مورد استفاده قرار می‏گیرند. همچنین این مصالح ساختمانی فلزی دارای سطح مقطع بسیار مقاومی هستند که باعث می­شود نیروی زیادی را بدون اینکه تغییر شکلی در آن­ها ایجاد شود، تحمل کنند. مهمترین کاربرد پروفیل ساختمانی شامل موارد زیر می‏باشد:

  • تکنولوژی حفاری
  • پتروشیمی‏ها و صنایع نفت و گاز
  • صنعت ساختمان
  • ساخت داربست
  • ساخت نمای سردر
  • سیستم‏های تاسیساتی، لوله‏کشی و اتصالات

به طور­کلی از پروفیل­های مربع و مستطیلی که دارای مقاطع کوچکی هستند در ساخت نرده­های مورد نیاز در کاربرد­های مختلف مانند راه پله­ها یا حصارها استفاده می­شود.

پروفیل­های با مقطع بزرگ در ستون­های اصلی ساختمان­ها و همچنین در شاسی تریلی­ها و نفتکش­ها استفاده می‏شوند.­

پروفیل­های قوطی مربعی در تولید پایه­های فلزی میز و صندلی­ها استفاده می­شوند.

پروفیل­های Z شکل در سقف سوله­ها مورد استفاده قرار می­گیرند و همچنین پروفیل­های ناودانی در تهیه چارچوب درب­های بزرگ فلزی استفاده می­شوند.


 

عوامل تاثیر گذار بر قیمت پروفیل

  • وزن پروفیل ها
  • کیفیت تولیدات پروفیل
  • تاثیر مستقیم کارخانه های تولید کننده پروفیل
  • حضور واسطه ها در بازار
  • برند و کمپانی سازنده پروفیل
  • مواد اولیه بهره گیری شده در فرایند ساخت پروفیل
  • روش تولید پروفیل فولادی

 

طبق بررسی­های انجام شده امروزه پروفیل­ها از ارکان اصلی ساخت و ساز به حساب می آیند. با توجه به نوع کاربرد در مصارف صنعتی و غیر صنعتی از پروفیل­های سبک و سنگین استفاده می­شود. پروفیل های سبک به دلیل اینکه در ابعاد و سایز­های متفاوت تولید می­شوند، مصرف بالایی دارند؛ برای مثال خیابان ها، پیاده­روها، نرده کشی اطراف کارخانه، ساخت پنجره­ها و در مکان­های عمومی، ساخت سقف سوله ها و... از پروفیل­ها استفاده می­شود. بنابراین، این کاربرد­ها بر قیمت پروفیل­های سبک تاثیر زیادی دارد.

مصرف عمده­ی پروفیل­های سنگین صنعتی است که در صنایع کشتی سازی و پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد.

 همان­طور که گفته شد، مهمترین شاخص برای تعیین قیمت پروفیل­ها وزن آن­ها است، در حالی که پروفیل­های سبک به دلیل فرآیند ساخت و تولیدشان از پروفیل­های سنگین گرانتر هستند، اما در نهایت به دلیل اینکه قیمت بر مبنای وزن است؛ قیمت پروفیل­های سنگین بیشتر خواهد بود.

 

مشخصات پروفیل فولادی:

استحکام بالا در برابر ضربه، ساییدگی، پوسته پوسته شدن، حرارت و یکنواختی سطوح و دقت بالا در تلورانس­های ابعادی از ویژگی­های منحصر به فرد این نوع پروفیل­ها است. فرآیند تولید و کنترل کیفیت این نوع پروفیل­ها باید متناسب با استاندارد­های روز دنیا انجام پذیرد.

مزایای پروفیل­های فولادی:

  • مقاوم در برابر خوردگی
  • مقاوم در برابر حرارت
  • قابلیت بازیافت
  • ظاهر زیبا
  • مقرون به صرفه
  • عمر طولانی و مفید
  • ضد زنگ بودن

در عصر حاضر، شرکت­ها به دنبال کاهش هزینه­های تولید خود هستند تا بتوانند در چرخه­ی رقابتی باقی بمانند. تولید با قیمت پایین و کیفیت بالا تاثیر بسزایی در این رقابت خواهد داشت.

پروفیل­های شرکت وستادژ در نتیجه توجه دقیق و درک نیازهای مشتری، تولید با کیفیتی در حد استانداردهای جهانی، تولید می شود و مشکلات هزینه­های تولید را برطرف کرده است.  
شرکت وستادژ آسیا با درنظر گرفتن استانداردهای بین المللی اقدام به تولید انواع پروفیل‏های گالوانیزه پانچ‏شده با مقطع C  و G شکل کرده و از روش فرم‏دهی سرد استفاده نموده و این پروفیل‏ها را در مقاطع و ضخامت‏های مختلف تولید می‏نماید. همچنین شرکت وستادژآسیا برای اولین بار در ایران به عنوان ساپورت‏های نگهدارنده سیستم‏های تاسیساتی از آنها استفاده نمود.